Oltu Taşı Nedir ? Oltu Tesbih Faydaları Nelerdir?

Oltu Taşı Nedir ? Oltu Tesbih Faydaları Nelerdir?



Oltu taşı, Türkiye’de Erzurum'un Oltu ilçesinin kuzeydoğu kesiminden çıkarılmakta olan yarı değerli bir taştır. Dünyada ise özellikle Fransa ve Kuzey Amerika’da bulunmaktadır. Kolay işlenebilme özelliğinden dolayı takı ve ziynet eşyası yapımında kullanılır.


Oltu taşı genellikle siyah renktedir. Bir karbon bileşenidir. Bir ağaç türünün gövdesinin fosilleşmiş halidir. Çoğunlukla siyah renkli olanı tercih edilir. Genelde kadın takıları ve tesbih üretiminde önemli bir yere sahiptir. Yüzyıllardan beri yörede genellikle tek kişilik ve babadan oğula geçen ev-atölyelerde el ve küçük çaplı aletler marifetiyle ürünler üretilmektedir. Türkiye 'de 3213 sayılı Maden Kanunu'nda oltu taşının kıymetli taşlar arasında olduğunun tescili dahi yapılmıştır.



Oltu Taşı Tesbih Faydaları ;


Her ne kadar Oltu taşından diğer takı aksesuarları ( yüzük, kolye, bileklik, küpe, ağızlık, v.s..) yapılsa da Oltu Taşı Tespih, taşın adeta genel simgesidir. Günümüzde Oltu taşının eskiye nazaran daha az miktarda çıkarılıyor olması, piyasa fiyatını da etkilemekte ve üretilen tesbihler daha da kıymetlendirmektedir.



Oltu taşı tesbih;


Oltu taşı tesbih kullanan insanların, vücutlarında birikmiş olan statik elektriği tesbih çekmek suretiyle attıklarına ve bu vesileyle de stresten kurtulduklarına inanılır. Ayrıca İslâm dinine mensup müslümanlar namaz sonrası, dua öncesi yapılan veya sair zamanlarda yapılan tesbihat (zikir)esnasında sayı takibi amacıyla tesbih kullanırlar. 


Bu amaçla üretilen tespihler " üç çevrim " diye adlandırılır. Bir çevrimli tesbih otuz üç adet taneden ve bir imameden, üç çevrim tesbih ise doksan dokuz adet tane ve bir imameden oluşur. Genellikle tek çevrim tesbih stres atmak için, üç çevrim tesbih namaz tesbihatında kullanılır. Bunun dışında geniş kapsamlı ferdi olarak yapılan zikir esnasında kullanılan ve her bir çevrimi yüz adetten oluşan on çevrimlik tesbihler de Oltu taşından üretilmektedir. Bu türde olanların maliyet yüksekliği sebebiyle üretimi az yapılmaktadır.


Tesbihlerin İmameleri de Oltu taşından yapılır. Tespih imamesinin uc kısmına ya bir püskül takılır veya püskül yerine madeni türden bir aksesuar takılır. Her tür tesbihte tek imame kullanılır. Son yıllarda sektördeki gelişmeler kayda değer olup, üretilen tespihlerin gümüş hatta zaman zaman altın kakmalı versiyonları da ilgi çekmektedir.


Oltu Tesbih modellerine ulaşmak ve ürünlerimizi görmek için Tesbih Mit Namen sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. İsimli Tesbih modellerimizi incelemek için www.tesbihmitnamen.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Zurück zum Blog

Hinterlasse einen Kommentar

Bitte beachte, dass Kommentare vor der Veröffentlichung freigegeben werden müssen.